dinsdag 18 december 2012

Judith Schalansky – De lessen van mevrouw LohmarkEen juweeltje voor deze winter
Judith Schalansky heeft een prachtig boek geschreven over ontwikkeling en aanpassingsvermogen. Inge Lohmark is in eerste instantie altijd de docent biologie op het Darwin college. De rollen die zij heeft als moeder van een volwassen dochter, echtgenote en docent gym zijn daaraan ondergeschikt. Mevrouw Lohmark heeft niets op met het nieuwerwetse onderwijs dat ook in de voormalige DDR zijn intrede doet. Volgens de onderwijsinspectie geeft zij (schande!) klassikaal les en de enige verhouding tussen docent en leerling is volgens haar angst. Zonder angst, geen respect, is haar devies.

In haar vierde klas behandelen ze de evolutieleer en het systeem van Mendel en deze leren zijn ook van toepassing op haar eigen leven. Zonder twijfel en met een sterk analytisch vermogen gaat zij door het leven heen. Dat haar dochter naar de VS is vertrokken en haar nooit meer spreekt, dat zij en haar man, de struisvogelboer, niet meer met elkaar praten, dat haar collega’s haar maar een raar mens vinden. Het doet haar niet of nauwelijks iets. Dit is mevrouw Lohmark en daar heb je het mee te doen. Het recht van de sterkte geldt ook in haar klaslokaal en daarom zal zij nooit ingrijpen als er gepest wordt. Dit gebrek aan aanpassingsvermogen zal uiteindelijk haar pensioen inleiden.

Schalansky heeft een echte bildungsroman geschreven, volgens Die Welt, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Dit boek is een must voor iedereen die in het onderwijs werkt of ooit onderwijs heeft gevolgd. De dynamiek in de klas, de starheid van de klassikale onderwijzeres die ook in haar persoonlijke leven geldt is ontzettend mooi weergegeven. Maar ook de ontwikkeling van de hoofdpersoon, of het gebrek daaraan. Het boek leest makkelijk en steekt goed in elkaar.

Daarnaast moet ik echt een compliment geven aan de opmaak van het boek. De gebonden versie van Signatuur heeft een ruwe kaft die heel bijzonder aanvoelt en er zitten hele mooie en relevante tekeningen in. Het boek is opgebouwd als ware het een biologieboek, waardoor op elke rechterbladzijde bovenaan een trefwoord uit de biologie staat zoals: hemofilie, biodiversiteit en boterzuurgisting, die te maken hebben met het verhaal op dat moment. Ook worden sommige beelden uit het boek als tekening weergegeven, zoals de collectie kwallen die buiten het lokaal hangt. Dit maakt het een heel bijzonder boek dat ik absoluut kan aanraden.

Oordeel: 9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten