donderdag 18 oktober 2012

Catalin Dorian Florescu - Jacob besluit lief te hebben



Een mooi maar ingewikkeld boek
Dit boek vertelt de familiegeschiedenis van Jacob. Zijn voorouders zijn vanuit Lotharingen naar Zwabenland getrokken om een nieuw bestaan op te bouwen en hebben het zwaar te verduren gehad van het lot en de seizoenen. Zijn vader is een grove bruut die trouwt met zijn moeder om haar boerderij en die zijn zwakke zoon als een ballast ziet en Jacob laat het allemaal maar gebeuren. Tijdens de tweede wereldoorlog wordt Jacob door zijn vader ingeruild tegen een zigeunerjongen en naar Siberië gedeporteerd en hij weet niet wanneer hij zijn boerderij zal terugzien.
            Het boek heeft een mooi thema, de onverwoestbaarheid van de liefde en de overlevingsdrang en mogelijkheid tot aanpassen die mensen hebben. De manier waarop het geschreven is, is mooi en beeldend. Alleen de manier waarop het boek is opgebouwd en de personages worden geïntroduceerd is niet zo goed. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken, waardoor elk hoofdstuk ongeveer 50 bladzijden beslaat en er wordt spaarzaam gebruik gemaakt van witregels en dat is problematisch. De schrijver kan van 1792 naar 1942 springen zonder dat duidelijk aan te kondigen en daardoor raakte ik soms behoorlijk in de war. Ook zijn er erg veel personages die je moeilijk uit elkaar kan halen door herhalende namen en het continu verspringende tijdsperspectief. Als ik goed geteld heb zijn er 8 tijdsperioden die elkaar afwisselen en die samen het levensverhaal van Jacob vertellen. Het is leuk dat de schrijver probeert om de geschiedenis van Jacobs familie te beschrijven en deze tot inspiratie voor Jacob en de dorpelingen te laten gelden. Maar het is soms ook wat vermoeiend.
            Ondanks dat het moeilijk was om in het boek te komen en soms ook om het verhaal te volgen door de onlogische vertelvolgorde vond ik het wel een heel mooi boek. Nadat ik over de helft was heb ik het ook in één keer uitgelezen, omdat je toch wilt weten hoe het verder gaat. Het vertelt een verhaal over volksverhuizingen en hoe het is om altijd maar buitengesloten te zijn. Nooit lijkt Jacob er echt bij te horen. Zijn vader accepteert hem niet als zijn zoon, in zijn dorp wordt hij gezien als een Zwaab en niet als een Roemeen, op de vlucht en in hiding hoor hij er nooit echt bij. Het is ook het verhaal naar een jongen die er naar hunkert om ergens bij te horen, een relatie met een meisje op te bouwen, geliefd te worden door zijn moeder, geaccepteerd door zijn vader. Dat verhaal valt soms wat weg tegen de vreselijke gebeurtenissen die hij meemaakt, maar wordt wel verteld. Terugkijkend op het boek denk ik dat het vooral het verhaal vertelt van Europa, van de gevolgen van de overheersingen door de verschillende keizers en vorsten en van de verwoesting van het jus sangui principe (bloedlijnen) tegenover het jus soli principe (zij die er wonen).

Cijfer: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten