zondag 19 januari 2020

Ellie Lust – Mijn jaren bij de politie


Persoonlijk verhaal vanuit de politie
 
Ellie Lust kennen we natuurlijk van haar optredens in Opsporing Verzocht, Expeditie Robinson en van het programma Ellie op patrouille. Tegelijkertijd kennen we nauwelijks haar achtergrond bij de politie. Daar komt verandering in met het boek “Mijn jaren bij de politie”. Hierin vertelt ze over haar tijd op de politieacademie en op straat als agent. Lust heeft altijd al politieagent willen worden en vond haar tijd op de academie geweldig. Daarnaast heeft ze altijd op hoog niveau gevolleybald en dat volgehouden naast haar opleiding.

Het is leuk om te zien hoe Lust zich heeft ontwikkeld en steeds nieuwe dingen aanpakt. Van wijkbureau, naar motoragent, naar wijkagent en uiteindelijk als perswoordvoerder. Dit wordt in korte zeer leesbare hoofdstukken beschreven, wat zeker ook te danken is aan Julien Althuisius die met haar meeschreef/redigeerde voor dit boek. Hiermee beschrijft ze ook een tijdsbeeld, een tijd waarin vrouwen voor het eerst ‘op straat’ worden toegelaten en bij de motorpolitie mogen. Met veel liefde en humor beschrijft ze menig   indrukwekkende gebeurtenis.

Het meest interessant vond ik om te lezen hoe ze homoseksualiteit bij de politie bespreekbaar heeft gemaakt en acceptatie daarvan heeft bevorderd, onder andere door de oprichting van roze in blauw. Ze maakt ook duidelijk hoe ze daarbij telkens weer de balans moest vinden tussen de politie zijn en bijvoorbeeld meedoen aan de Canal Parade. Een boek dat makkelijk wegleest en zeer de moeite waard is om gelezen te worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten