vrijdag 6 september 2019

Thomas Rueb – Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer



Een onwaarschijnlijk (goed) verhaal over radicalisering en terugkeer

Iedereen kent Laura H. de eerste vrouwelijke Syrië-ganger die terugkwam uit het kalifaat, maar over haar verhaal was lange tijd veel onduidelijk. Journalist Thomas Rueb reconstrueert in gesprekken met haar, haar familie en familie en vrienden van haar man het verhaal rondom Laura. Rueb vertelt over haar jeugd, de reis en het tijd in het kalifaat en hoe ze is ontsnapt. Zo veel mogelijk probeert hij feiten te controleren, hij gaat zelfs naar Irak om daar de plek van haar ontsnapping te bekijken en praat met zo veel mogelijk betrokkenen. Dit levert een onwaarschijnlijk (goed) verhaal op. Een verhaal dat het waard is om gelezen te worden.

Laura groeit op in Zoetermeer samen met haar chronische zieke broertje Ingmar. In het begin van haar (voege) pubertijd scheiden haar ouders en Laura komt niet goed mee op school. Ze zoekt andere manieren om zich gezien en geliefd te voelen. Jongens geven haar dat gevoel, maar als er over haar gepraat wordt op school en in de wijk weet ze niet wat ze moet doen. Waarom vinden de jongens haar leuk, maar zeggen ze dat ze een slet is? Ze voelt zich niet thuis en zoekt warmte en bescherming bij vriendinnen die (toevallig) Islamitisch zijn. Ze besluit ook een hoofddoek te gaan dragen, zo voelt ze zich beschermt tegen de blikken van anderen.

Als ze op haar 17e zwanger raakt en in een tienermoederhuis terecht komt gaat ze steeds verder in haar geloof. Via een Islamitische datingsite ontmoet ze Ibrahim, na twee weken trouwen ze en stapje voor stapje radicaliseren ze. Ibrahim wordt niet gerespecteerd in Nederland en hij vindt het moeilijk dat hij zich niet als een goede moslim gedraagt. In het kalifaat zou alles beter zijn, daar slaan mannen hun vrouw niet, iets wat Ibrahim in Nederland vaak doet. Ze besluiten via Turkije naar Syrië te vertrekken en worden door IS uiteindelijk in Irak gestationeerd. We zien in het boek, gebaseerd op Laura’s verhaal en appjes en mailtjes die ze met haar vader uitwisselt, hoe ze steeds meer gedesillusioneerd raakt in IS en het kalifaat. Ibrahim slaat haar nog steeds, er is weinig voedsel en ze mag nergens heen zonder man. Samen met haar vader plant ze haar vertrek uit het kalifaat.

Het eerste deel van het boek maakt vooral duidelijk wat er mis gaat in de Nederlandse samenleving als het gaat om het thuis laten voelen van jongeren die niet mee kunnen komen door hun culturele of economische achtergrond. De risico’s van uitsluiting en pesten en van niet communiceren. Als je leest over haar ontberingen in het kalifaat, snap je dat ze terug wil en vooral de pogingen om terug te keren van Laura zijn ontzettend spannend om te lezen. Dit boek is een mooie journalistieke vertelling van het verhaal zoals er meer zijn, maar door de manier waarop Rueb geprobeerd heeft zo veel mogelijk kanten van het verhaal na te trekken wordt het begrijpelijk en geloofwaardig. Wat er precies gebeurd is en hoe veel de Nederlandse overheid wist van haar ontsnapping, dat wordt nergens helemaal duidelijk. Maar het lijkt er op dat Laura ontzettend veel geluk heeft gehad dat ze levend terug is gekomen en hopelijk kan ze in de toekomst een rol gaan spelen in deradicaliseren in Nederland. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten