zondag 10 november 2013

Olaf Olafsson – De weg naar San Martino De weg naar San Martino
Liefde en kunst in San Martino
De weg naar San Martino vertelt het levensverhaal van twee bijzondere vrouwen, Alice en Kristín. Marchesa Alice Orsini is een Engelse expat die haar hele leven blijft twijfelen tussen het leven met haar Italiaanse echtgenoot op het Toscaanse platteland en het expatleven in Florence dat ze van haar ouders kent. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van hun zoontje stort Alice zich op de opvang van oorlogsvluchtelingen en weeskinderen. San Martino komt bekend te staan als een veilige haven en zo bewandeld ook Kristín de weg naar San Martino. Kristín is een IJslandse kunstenares die in Rome is opgeleid tot reparateur van schilderijen. De heimelijke liefde voor zowel haar leermeester als voor een schilderij van Carveggio leidt haar naar San Martino, waardoor de wegen van Alice en Kristín zich weer kruizen.
Olafsson heeft een fantastisch mooi boek geschreven, echt een aanwinst voor de Grote Verhalen Vertellers collectie van Signatuur. Eenmaal begonnen in het boek kon ik het niet meer wegleggen en ik heb er zelfs van gedroomd. Olafsson vertelt uiteraard een mooi verhaal, een verhaal waarin dé liefde en de liefde voor de Schone Kunsten een hoofdrol spelen, maar hij situeert dit in een allesbehalve schone situatie. De Duitse ‘bezetting’, maar ook de ‘bevrijding’ van Toscane door de geallieerden brengen gemengde emoties teweeg bij de personages, goed en fout zijn niet altijd makkelijk te onderscheiden. Deze tegenstelling maakt het boek nog mooier en interessanter om te lezen.

Daarnaast is het boek heel mooi vormgegeven. De cover is een tekening van een Toscaans landschap met een stad op de achtergrond en een landhuis op de voorgrond. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken met een mooie bladspiegel en de dialogen worden op een duidelijke manier weergegeven. De auteur en de uitgever hebben er alles aan gedaan om je door te laten lezen en het verhaal neemt je mee naar de krochten van de Tweede Wereldoorlog op het Toscaanse platteland en het verdriet van een IJslands meisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten