woensdag 27 maart 2013

Hanna Bervoets - Alles wat er wasEen bizar aannemelijk boek
In Alles wat er was wordt het verhaal van Merel verteld. Merel werkt bij de televisie en op zondagmiddag maken ze een verhaal over wonderkinderen. Dat verhaal wordt opgenomen in de school van wonderkind Joeri, met zijn moeder en leraar erbij en een opnameteam. Tijdens de opnamen is er een grote knal, er wordt opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. De grote vraag is, wat gebeurt er met mensen, als individuen en als groep, als ze worden afgesloten van de buitenwereld, met een beperkte hoeveelheid eten en steeds minder de gemakken van de ‘oude situatie’ toen alles wat er was er nog gewoon was. We lezen de dagboekfragmenten van Merel die ze in een agenda van een van de schoolkinderen schrijft en zo volgen we hoe de groep steeds kleiner wordt en uit elkaar valt, tot er alleen maar was, wat er was.

Hanna Bervoets begint met een heel interessant gegeven, wat gebeurt er met een groep mensen als ze opgesloten zijn in een gebouw met beperkte middelen. Hoe ontstaat groepsvorming? Wie neemt de leiding? Waar ontstaat liefde? Het is een combinatie van Big Brother en Expeditie Robinson, maar dan zonder de opdrachten. Het is heel interessant om te zien welke mensen naar elkaar toe trekken en hoe de een na de ander de rationaliteit uit het oog verliest en ieder voor zich de keuze moet maken: gaan we naar buiten, naar het grote onbekende of blijven we binnen, waar er weinig voedsel is en we niet weten hoe lang we nog moeten wachten en wanneer het voedsel opraakt.

Bervoets heeft een prettige schrijfstijl. Haar roman leest makkelijk en vlot door, door het grote lettertype komt het wel wat over als een roman voor een jonger publiek (of juist voor de mensen met leesbrillen). De tijd verspringt continue en dat is soms wat verwarrend, al wordt aan het eind uitgelegd hoe het komt dat de blaadjes van haar dagboek door elkaar zijn geraakt. Ook blijf ik met een grote vraag zitten, wat doet Kaylem, de schoonmaker van de school op zondag in de school? Daarnaast merkte ik dat ik, ondanks dat het boek erg goed doorleest en er een goede spanningsboog wordt gecreëerd, iets mis. Ik wilde graag doorlezen maar aan het eind blijf ik zitten met een onbevredigend gevoel, is dit het nou? Ja, dit was alles wat er was.

Cijfer: 7,5

2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne recensie!
    Ik ben benieuwd naar het boek, omdat veel mensen er zo enthousiast over zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! Ben heel benieuwd wat jij van het boek vindt!

    BeantwoordenVerwijderen